Collega’s gezocht? Investeer in je werkgeversmerk.
Je vacature staat online. Op alle auto’s en panden van het bedrijf staat dat jullie collega’s zoeken. Maar de reacties blijven uit. Of je krijgt alleen sollicitanten die totaal niet passen. Als je dit herkent, lees dan zeker verder.
De strijd om talent vraagt om een werkgeversmerk
Wil je talent aantrekken in 2025? Dan heb je een sterk werkgeversmerk nodig én een slimme arbeidsmarktcommunicatiestrategie. Zeker jongere generaties (Gen Z en millennials) zoeken naar betekenisvol werk en een cultuur die bij hen past. Ze oriënteren zich uitgebreid – via reviews, sociale media en “werken bij”-pagina’s – en prikken moeiteloos door opgepoetste boodschappen heen. Ze willen weten: wat voor soort mensen werken hier, waar staat dit bedrijf voor, hoe word ik hier behandeld? En nee, dit geldt niet alleen voor hoger opgeleiden. Ook mensen in praktische beroepen – van productiemedewerkers tot chauffeurs en bouwvakkers – oriënteren zich steeds vaker online en hechten waarde aan duidelijkheid, eerlijkheid en sfeer. Voor deze doelgroepen zijn arbeidsvoorwaarden belangrijk, maar ook respect, sfeer en waardering. Ook zij willen weten waar ze aan toe zijn.
Waarom je vacatures moet schrijven als mini-marketingcampagnes
Ondanks deze ontwikkelingen blijven veel bedrijven vacatures publiceren die vooral iets vragen, maar weinig geven. Ellenlange lijsten functie-eisen, maar geen duidelijkheid over wat je biedt. Zelfs het salaris blijft vaag. Legio bedrijven vergeten zelfs te vermelden waar het kantoor staat.
Onderzoek van de Nationale Vacaturebank uitgevoerd door Q&A Research toont aan dat slechts 45% van de vacatures een salarisindicatie bevat. Dit betekent dat meer dan de helft van de vacatures nog steeds geen concrete salarisinformatie biedt – terwijl dit voor veel kandidaten een van de eerste selectiefactoren is. Het vermelden van een duidelijke salarisindicatie kan zelfs leiden tot 51% meer respons op vacatures. Kun je nagaan wat een vacaturetekst die werkelijk is geschreven om de baan te verkopen met je response doet.
Employer branding als basis van je arbeidsmarktcommunicatie
Nog beter is het om te werken aan een werkgeversmerk, een employer brand. Bij Rebellion Monkey geloven we dat je werkgeversmerk een essentieel onderdeel is van je complete merkidentiteit. Een sterk werkgeversmerk trekt namelijk mensen aan die bij je passen. Het helpt om op te vallen in een overvolle arbeidsmarkt. Organisaties die hierin investeren, krijgen vaker sollicitaties van betere kwaliteit, hebben minder moeite met het invullen van vacatures en zien een hogere medewerkerstevredenheid. (o.a. Randstad Employer Brand Research 2023, Glassdoor).
Met een werkgeversmerk als basis is het bovendien makkelijker om structuur in je arbeidsmarktstrategie aan te brengen. Het zorgt voor consistente communicatie – op je ‘werken bij’-pagina, in campagnes en in gesprekken met kandidaten. Een sterke employer brand bouw je niet van de ene op de andere dag, en zeker niet door af en toe een vacature online te zetten. Op onze pagina over employer branding lees je hoe we dit aanpakken.

Goed voorbeeld: Geef je hart ruim baan
Voor de Sociale Dienst Drechtsteden ontwikkelden we een wervingscampagne voor 35 impactvolle functies. We zochten dus niet zomaar nieuwe medewerkers, maar Sociale Strijders. Dat deden we met onze campagne Geef je hart ruim baan. Met eigen fotografie, een actiewebsite en een sterke contentstrategie werkten we aan zowel bereik als conversie. Het resultaat: 6894 relevante leads, 231 sollicitaties en tweederde van de vacatures vervuld binnen 2,5 maand – in een oververhitte arbeidsmarkt.
Wat kun je dan wél doen?
Ten eerste: investeer voortdurend in je werkgeversmerk. Bouw aan naamsbekendheid en een reputatie als goede werkgever, nog vóórdat je iemand nodig hebt. Ten tweede: wees open en concreet in je vacatureteksten – vertel niet alleen wat je zoekt, maar vooral wat je biedt. Ten derde: ga in gesprek. Toon dat je luistert en dat je oprecht geïnteresseerd bent in wie je voor je hebt. Laat zien wie je bent als werkgever door verhalen te vertellen – bij voorkeur door de ogen van je eigen medewerkers. Deel eerlijke testimonials, dag-in-het-leven verhalen, of korte video’s waarin collega’s vertellen over hun ervaringen. Zo maak je van een ‘wij zoeken collega’s’-boodschap een gedeeld verhaal. En dát is wat mensen aantrekt.
Klaar voor een werkgeversmerk dat wél werkt?
Bij Rebellion Monkey helpen we organisaties om hun employer brand strategisch en creatief neer te zetten. Van merkverhaal tot campagnestrategie, van visuele identiteit tot content en werving.
Wil je ontdekken hoe jouw organisatie aantrekkelijker wordt voor het juiste talent? Plan een vrijblijvende sessie met ons in. Dan kijken we samen hoe jouw werkgeversmerk sterker en effectiever kan worden.

Bronnen
Intelligence Group
Randstad Employer Brand Research
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Werf&
Deloitte Global Gen Z Survey
et al. (recente onderzoeken en publicaties over employer branding en communicatie).