BLOG: SEO en SEA…
wat is dat?!

SEO… SEA… Wat? Hoe? Wanneer?

Op online vlak kunnen de twee afkortingen je eigenlijk niet ontschoten zijn. Maar wat betekenen ze en waar dragen ze aan bij? Hoogste tijd om daar eens dieper in te duiken!

Wat hebben SEO en SEA met elkaar gemeen? Allereerst: Google. Alles in dit verhaal draait om jouw ranking op Google. Verder hebben ze al twee woorden gemeen, namelijk Search Engine. De O voor Optimization, de A voor Advertising. Wellicht dat er nu al een lampje gaat branden over het verschil. Advertising, ook wel adverteren, daar moet je voor betalen! Optimization? Dat kan gratis (mits je het zelf doet, natuurlijk.)

Zoekresultaten

Kun je je nog herinneren dat er vroeger in de klas altijd leerlingen waren die de beste van de klas wilde zijn? Was je het zelf of ben je het nu? Google verschilt niet veel van dat klaslokaal. Iedereen wil hier met zijn bedrijf of dienst helemaal vooraan in de rij staan. En dat kan! Met een hoop geduld en daadkracht. Je kunt gebruik maken van SEA, door te betalen op de zoekwoorden die anderen intypen op google. Maar je kunt ook verdieping zoeken in je teksten door SEO toe te passen. En combineren? Dat is het allerbeste.

SEA (Search Engine Advertising)

De ‘simpelste’ variant, maar wel de duurste. Door SEA te gebruiken kun je jouw website hoger in de zoekresultaten terug laten komen, door het plaatsen van advertenties in Google. Google heeft dat ook nog eens zo makkelijk mogelijk gemaakt, door het gebruik van Google Adwords. Je kiest zelf op welke zoektermen je adverteert en ziet de kosten. Verkoop je computers? Dan kun je bijvoorbeeld adverteren op ‘laptop kopen’ of ‘computer accessoires’. De gebruikers op internet die deze zoektermen intypen bij Google, die krijgen vervolgens jouw advertenties te zien. En de kosten? Je betaalt Google als er iemand op jouw advertentie heeft geklikt. Zo simpel kan het zijn!

SEO (Search Engine Optimization)

Had ik al gezegd dat SEO helemaal gratis kan? Het is echt! Je moet er alleen wel zelf wat tijd en moeite insteken. Search Engine Optimization houdt eigenlijk in dat je je website helemaal aanpast naar de wensen van Google. Google indexeert jouw website en kijkt daarbij naar verschillende punten. Door de teksten aan te laten sluiten op de vraag van Google, maar ook de links, foto’s en verdere content mee te nemen, komt jouw site hoger in de zoekresultaten van Google terecht.

Het grote verschil

Inmiddels heb je het waarschijnlijk al door, maar om toch nog even alles op een rij te zetten…

Het grote verschil tussen SEA en SEO is dat je voor SEA betaalt om hoger in de zoekresultaten te komen met jouw gekozen zoekwoorden. Iedere keer als iemand vervolgens klikt op jouw advertentie, betaal je geld. Kies je ervoor om eerst met SEO aan de gang te gaan? Wijs! Als je je website via de principes van SEO optimaliseert, hoef je hier geen geld voor te betalen. Maar let op, het kan een hoop tijd in beslag nemen. Als je besluit een SEO expert in te huren om je website te optimaliseren ben je uiteraard wel geld kwijt, maar dan weet je wel dat het gelijk goed gebeurt. Overweeg dus wat voor jou de beste weg is om te bewandelen.

Ben je wat wijzer geworden? Fijn! Zo niet, dan nodig ik je uit om met ons in gesprek te gaan. We vertellen je graag alles wat je moet weten om jouw website zo goed mogelijk neer te zetten. Lijkt het je fijn om zo’n project door professionals te laten doen? Daar helpt Rebellion Monkey je graag bij. Samen brengen we jou naar waar je wilt zijn!   

Cookies & Bananas

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat, nemen we aan dat je dit begrijpt.